Charter

Säkerhetstips för dejting

Att träffa nya människor är spännande, men du bör alltid vara försiktig när du interagerar med någon du inte känner. Använd ditt goda omdöme och sätt din säkerhet först oavsett om du utbyter de första meddelandena eller möter någon personligen. Även om du inte kan kontrollera andras handlingar, finns det saker du kan göra för att se till att du är trygg under din Matchaffinity-upplevelse.

Onlinesäkerhet

● Skicka aldrig pengar och dela aldrig ekonomisk information
Skicka aldrig pengar, i synnerhet inte via elektronisk överföring, inte ens om personen påstår sig vara i en nödsituation. Att skicka pengar elektroniskt är som att skicka pengar kontant – det är nästan omöjligt att återkalla transaktionen eller spåra vart pengarna tagit vägen. Dela aldrig information som kan användas för att komma åt dina bankkonton. Om en annan användare ber dig om pengar, rapportera det till oss omedelbart.

● Skydda dina personuppgifter
Dela aldrig personlig information, till exempel ditt personnummer, din hem- eller jobbadress eller information om dina dagliga rutiner (t. ex. att du går till ett visst gym varje måndag) med personer du inte känner. Om du är förälder, ska du begränsa den information som du delar om dina barn i din profil och i tidig kommunikation. Undvik att dela uppgifter såsom dina barns namn, vilken skola de går i eller deras åldrar eller kön.

● Stanna kvar på plattformen
Håll konversationer på Matchaffinity-plattformen medan du lär känna någon. Eftersom utbyten på Matchaffinity kontrolleras av filter för säkra meddelanden (ta reda på mer här), försöker användare med skumma avsikter ofta flytta konversationen till textmeddelanden, appar, e-post eller telefon direkt.

● Var försiktig med långa avstånd och utomeuropeiska relationer
Se upp för bedragare som påstår sig vara från ditt land men fastnat någon annanstans, särskilt om de ber om ekonomisk hjälp att återvända hem. Var försiktig med alla som inte vill träffas personligen eller samtala per telefon/videosamtal – de är kanske inte de personer som de utger sig för att vara. Om någon undviker dina frågor eller pressar på för en seriös relation utan att vilja träffa dig eller lära känna dig först, är det ett varningstecken.

● Rapportera alla misstänkta och stötande beteenden
Du vet när någon har gått över gränsen och när de gör det, vill vi veta om det. Blockera och rapportera alla som bryter mot våra villkor. Här är några exempel på överträdelser:
● Begäran om pengar eller donationer
● Minderåriga användare
● Trakasserier, hot och stötande budskap
● Olämpligt eller skadligt beteende under eller efter ett personligt möte
● Falska profiler
● Spam eller värvning via länkar till kommersiella webbplatser eller försök att sälja produkter eller tjänster

Du kan anmäla eventuella problem med misstänkt beteende från profilsidan eller meddelandefönstret eller här. För mer information, se våra riktlinjer för webbforumet.

● Skydda ditt konto
Se till att välja ett starkt lösenord och var alltid försiktig när du loggar in på ditt konto från en offentlig eller delad dator. [BRAND] skickar aldrig e-postmeddelanden med begäran om ditt användarnamn och lösenord – om du får ett e-postmeddelande där någon ber om kontoinformation, rapportera det omedelbart.

Personligt möte

● Bli inte stressad
Ta dig tid att lära känna den andra personen innan du samtycker till att träffas eller chatta utanför Matchaffinity. Var inte rädd för att ställa frågor om du ser varningstecken eller stöter på någon som bryter mot reglerna. Ett telefon- eller videosamtal kan vara ett användbart kontrollverktyg före mötet.

● Träffas offentligt och fortsätt offentligt
Träffas de första gångerna på en befolkad, offentlig plats – aldrig i ditt hem, i din dejts hem eller på någon annan privat plats. Om ditt dejt pressar dig att gå till en privat plats, avsluta dejten.

● Berätta för vänner och familj om dina planer
Berätta för en vän eller familjemedlem om dina planer och även när och vart du är på väg. Ha din mobiltelefon laddad och med dig hela tiden.

● Ha kontroll över din transport
Vi vill att du ska ha kontroll över hur du kommer till och från din dejt, så att du kan ge dig av när du vill. Om du kör själv är det en god idé att ha en reservplan, till exempel en samåkningsapp eller en vän som kan komma och hämta dig.

● Känn till dina gränser
Var medveten om vilka effekter droger eller alkohol har på just dig – de kan försämra ditt omdöme och din vakenhet. Om din dejt försöker pressa dig att använda droger eller dricka mer än du är bekväm med, stå på dig och avsluta dejten.

● Lämna inte drycker eller personliga föremål utan uppsikt
Vet var din dryck kommer ifrån och vet var den finns hela tiden – ta bara emot drycker som hälls upp eller serveras direkt av en bartender eller av serveringspersonal. Många ämnen som hälls i drycker för att underlätta sexuella övergrepp är luktfria, färglösa och smaklösa. Bär dessutom telefon, handväska, plånbok och allt som innehåller personlig information om dig på dig hela tiden.

● Om du känner dig obekväm, gå iväg
Det är okej att avsluta dejten tidigt om du känner dig obekväm. Vi uppmuntrar faktiskt det. Och om dina instinkter säger dig att något är konstigt eller om du känner dig osäker, be bartendern eller serveringspersonalen om hjälp.

Sexuell hälsa och samtycke

● Skydda dig
När kondomer används korrekt och konsekvent, kan de avsevärt minska risken för att dra på sig eller föra könssjukdomar som HIV vidare. Men tänk på att könssjukdomar som herpes eller HPV kan överföras genom hud-till-hudkontakt. Risken att drabbas av vissa könssjukdomar kan minskas genom vaccination.

● Känn till din status
Alla könssjukdomar uppvisar inte symtom, och du vill inte vara omedveten om din status. Var rädd om din hälsa och förhindra spridning av könssjukdomar genom att låta testa dig regelbundet.

● Prata om det
Kommunikation är allt: Innan du blir fysiskt intim med en partner, prata om sexuell hälsa och testning av könssjukdomar. Och vara medveten om att på vissa ställen är det faktiskt ett brott att medvetet sprida könssjukdomar vidare.

● Samtycke
All sexuell aktivitet måste vara i samförstånd med din partner. Muntlig kommunikation kan hjälpa dig och din partner att respektera varandras gränser. Samtycke kan återkallas när som helst, och du är aldrig skyldig någon att delta i sexuella aktiviteter. Fortsätt inte om din partner verkar obekväm eller osäker, eller om din partner inte kan ge samtycke på grund av effekterna av droger eller alkohol.

Resurser för hjälp, support eller råd

Kom ihåg att även om du följer dessa tips, är ingen metod perfekt för att undvika risker. Om du har en negativ upplevelse, tänk på att det inte är ditt fel och att det finns hjälp att få. Rapportera eventuella incidenter här och överväg att kontakta någon av resurserna nedan.

HOPP: Riksorganisationen mot sexuella övergrepp
076 19 99 343 http://hopp.org/

RFSU ger råd om preventivmedel, sex och samlevnad
08-692 07 70 https://www.rfsu.se/om-rfsu/kontakt/rfsu-kliniken/

Jourlinje till Brottsofferjouren: hjälper dig som utsatts för brott eller är närstående
0200-21 20 19 https://www.brottsofferjouren.se/

Kvinnofridslinjen ger stöd till dig som utsatts för våld och hot.
020-50 50 50 https://kvinnofridslinjen.se/sv/

Mansjouren bistår män i kris
08-30 30 20https://www.mansjouren.se/

RFSL är en ideell organisation, ger stöd till HBTQ-personer på olika sätt https://www.rfsl.se/

Hjälplinjen – tillfälligt psykologiskt stöd
Ring 0771-22 00 60

ECPAT arbetar för att sexuella övergrepp mot barn ska stoppas innan de begås, för varje barns rätt att inte utnyttjas i sexhandel. https://www.ecpat.se/

Svenskt Journummer för att anmäla försvunna barn: 116 000

Anmäl till Polisen IT-relaterade brott
Ring: 114 14 https://polisen.se/lagar-och-regler/lagar-och-fakta-om-brott/it-relaterade-brott/